torsdag 21. mai 2015

Fridykking på 17 Mai! :D



Det startet med at Haavard lurte på om jeg ville bli med å fridykking morgenen på 17 mai, og det ente med at jeg fikk prøve meg på mine første steinbiter!

Når du dykker ned til steinbiten ligger de helt rolig på bunden, og når du nærmer deg dem åpner de munnen sin og gjeldene begynner å vibrer! Det ser ut som de knurrer skikkelig tøft! Jeg må si jeg var litt nervøs når jeg skulle prøve å ta den første med tanke på tenna deres!


Jeg er glad i fingra min så var litt nervøs i starten som sagt! Men etter at man fikk erfare at man fikk god kontroll på steinbiten med hawaislyngen blei jeg tøffere.



Som dere ser liker dem merkelig nok ikke å bli stikket. Den der slappe desverre unna, noe jeg synes er synd siden jeg hadde skaddet den. Men nesten kom seg ikke unna, da var jeg tøffere og turte og holde den på gaffelen med hånden så den ikke kom seg unna!




Haavard tok to med harpun og jeg tok en med hawaislyng.


Den ene var full av parasiter så den valgte vi og ikke ta. Men de to andre steinbitene smakte nydlig! Fantastisk god fisk, og det kommer av en som aldri har vært spesielt glad i fisk. Det var utrolig gøy og håper jeg får muligheten en gang til før drar sørover.

onsdag 20. mai 2015

Tur til Brattholmen og plukking av måsegg!

På søndag 10 mai utnytte jeg god været og tok meg en padletur til Brattholmen. Rundt holmen var det et fantastisk fugleliv, men gopro hadde desverre hengt seg og jeg fikk derfor ikke film av det! Men jeg har laget en liten film av meg som padler og plukker måsegg.







Noen tips for å plukke måsegg. 

1. La det altid ligge igjen et egg i reiret.


2. Ta med en bøtte med vann for å teste eggene. Synker egget kan den spises, flyter det opp i den butte ende er det stropent. Det vil si at det er blod eller et foster i egget.

3. Om egget har mye gress klistret på seg kan det tyde på at det er nylig lagt. Lyse egg er som regel de siste som er lagt.



Fristene for å plukke egg er:

-I Nordland, Troms og Finnmark Gråmåke, svartbak, fiskemåke, krykkje og kvinand i tiden til og med 14. juni.

-I Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Gråmåke, svartbak, fiskemåke, og kvinand i tiden til og med 20. mai.

-I Sør-Norge sør for Sør-Trøndelag Gråmåke, sildemåke, svartbak, fiskemåke og kvinand i tiden til og med 20. mai.

-På Statens grunn i Finnmark har de som er fast bosatt i kommunen samme rett som grunneier eller bruker.




fredag 8. mai 2015

Litt små prosjekter fra arktisk natur som læringsarena.

På skolen har jeg valgt arktisk natur som læringsarena som tilvalgsfag. Et utrolig spennende fag, og må skryte av engasjerte og flinke lærer! Utrolig gøy å jobbe med et fag når man har lærer som brenner skikkelig for faget og er villige til å strekke seg litt ekstra langt for å gjøre det enda bedre. Faget har en del oppgaver både praktiske og teoretiske, her er noen av de praktiske oppgavene vi har nå på vår modulen.

Vi har mye fokus på fugler denne modulen og i sammenheng med det skal vi bygge 2 fuglekasser som skal henges opp og følges med på. Her lager jeg min første kasse.



Kassen er av materiale funnet i fjæra. Eneste jeg kjøpte til den var spikker. Man trenger altså ikke bruke mange kronene for å lage en fuglekasse eller to!



Kassen ferdig og hengt opp.


Tok i mange dagene før en liten fugl bestemte seg får å gjøre den til hjemmet sitt. Satt den opp for 6 dager siden.
_________________________________________________________________________________

En annen oppgave vi har er å følge med på og registerer ulike vårtegn. Vi skal observere snøsmelting i et område vi bestemmer. I den sammenhenge har jeg laget en liten timelaps hvor jeg har tatt et bilde hver dag.



Her har jeg montert et gopro feste som gjorde at jeg kunne ta et likt bilde hver dag, bare å klipse kameraet på.


_________________________________________________________________________________

Et annet av vårtegnene vi skulle se etter var når sevjen stiger i bjørke. Jeg valgte å tappe litt sevje fra to bjørker.


Det tok ikke mange sekundene før dråpene begynte å samle seg på den av kutta greina.


Her har jeg hengt et par stokker over greina for å få den til å bøye seg nedover så sevjen renner ned i beholderen.


 På 12 timer fra to bjørker fikk jeg ca en halv liter. Det smakte neste bare vann og man må ha ca 20-25 liter for å kokke det ned til en halv liter bjørkesirup.


Sevjen forsatte tydligvis å komme lenge etter at jeg tok bort beholderen.

fredag 1. mai 2015

Måsegg og Mackøl til lunsj

På onsdag var jeg på Risholmen med kajakk klubben å så etter måsegg.



Vi var nok veldig tidlig ute, men vi var heldige å fant 2 egg.


Jeg tok med et egg så det ble lunsj på torsdag. Så her er en liten video av meg som smaker på mitt første måsegg. Det harde studentenlivet fortsetter!